SEGÍTSÉG A KÉPKERETEZÉSHEZ


 

    úGY  VETTEM  ÉSZRE  SOKAN  NEM  TUDJÁK,  HOGY  A  KÉPKERETEKET  CSAK  RÉTEGEKET  KEZELŐ  KÉPSZER-

           KESZTŐ     PROGRAMMAL  LEHET  HASZNÁLNI.

 

           EZÉRT  ÉN  ITT  AJÁNLOK  KÉT  KÉPSZERKESZTŐT  RÉTEGKEZELÉSSEL,  HA  VALAKIT KOMOLYAN  ÉRDEKEL  A

           KEZELÉSÜK    A NETEN  RENGETEG  TUTORIALT,  LEÍRÁST  TALÁL  HOZZÁJUK.  ÉN EZEKET  A  LEÍRÁSOKAT

          AZ  ELSŐ  KERESÉSRE   KAPTAM.

 

          SAJNOS  ÉN  EBBEN  NEM  TUDOK  SEGÍTENI,  HISZEN  AKKOR  MINDEN  PROGRAMOT  TELEPÍTENEM  

           KELLENE,      ÉS    CSAK  UTÁNA  TUDNÁK  RÓLA  BŐVEBB  INFORMÁCIÓT  ADNI.

         

           MEGÉRTÉSETEKET  KÖSZÖNÖM !


 

 

 FORRÁS: TECHLINE.HU

 

Gimp


Kezdjük azzal, amelyet talán a legtöbben ismernek. A Gimp nagyon sokoldalú, tulajdonképpen akár a Photoshophoz is hasonlítható képszerkesztő (bár a CMYK hiánya azért korlátozza a felhasználását DTP szempontból). A rengeteg funkciót viszont egy elég kusza felület mögé sikerült rejteni, így kezdők számára kevésbé lehet vonzó, mint a másik két szoftver.

 
 

A nehezen átlátható felület ellenére a GIMP-et is meg lehet szeretni, a funkciók tekintetében pedig egyáltalán nincs ok panaszra: rétegkezelés, rengeteg effekt és szűrő, remek retusáló eszközök várnak ránk benne. Minden beállítást testre szabhatunk, így ha van egy kis időnk, érdemes arra fordítani, hogy megismerkedjünk e program használatával. Ha inkább a Photoshop vagy Paint Shop Pro felülete tetszene, akkor a következő két alkalmazással valószínűleg jobban el leszünk, és a kezdőknek mi is inkább azokat javasoljuk.


Letöltés

 

GIMP HASZNÁLATA: http://primandras.hu/gimp/


 

Artweaver


Korábban írtunk már egy részletesebb ismertetőt erről a programról. Ott is le kellett vonnunk a következtetést: az Artweaver megszólalásig olyan, mintha egy régebbi Photoshop verziót használnánk. Legalábbis ami a felületet és a használatot illeti, hiszen lehetőségeit tekintve azért jócskán elmarad az Adobe szoftverétől (). Az alapkövetelményeknek azonban tökéletesen megfelel: van rétegkezelés, klónozás, színátmenetek, rengeteg ecset, szűrő és effekt. 

 
 

Ráadásul az utóbbiak kiválasztása a Filter Galery segítségével nagyon egyszerű (előnézetet kapunk minden szűrő és effekt hatásáról). 


Letöltés

 

 


 

   

 

   
 

Artweaver 0.5.7

A Photoshop drága, sőt nagyon drága, de még az egyszerűsített Photoshop Elements is annyiba kerül, hogy egy hobbi képszerkesztő bizony kétszer is meggondolja, hogy érdemes-e beruháznia rá, vagy vegyen belőle egy jó fotóállványt? Valahol viszont csak el kell kezdeni a szerkesztő szoftverekkel való ismerkedést, ha rászánjuk magunkat, hogy elkészült digitális fotóink meglévő határait feszegessük. Ennek legjobb módszere valamilyen ingyenes képszerkesztő felkutatása a neten.

Némelyik új képszerkesztő ott hibázik, hogy túl egyedi próbál lenni és így elveszti az átláthatóságot, a korábbi szoftvereknél már jól bevált struktúrát, palettákat, menükiosztást. A kezdő persze ebbe tanul bele, de később gondjai lehetnek, ha ismertebb szoftverre vált. Nos, az Artweavernél az egyediséget kizárhatjuk. Meg sem próbál ilyesmire törekedni. Ez egy ízig-vérig Photoshop klón, és ezt vegyük most pozitívumnak, hiszen tökéletes alap lehet azok számára is, akik csak egy könnyen elérhető képmanipulálóra vágynak, és azoknak is, akik később megpróbálkoznának a nagyobb testvérekkel.

Az Artweaver szoftvert egy német programozó, Boris Eyrich jegyzi és mindössze egy 9 MB-os fájlt kell letöltenünk és telepítenünk a használatához. A telepítés alig egy percemet vette igénybe. A hivatalos weboldalról letölthetünk egy magyar nyelvi kiegészítő fájlt is, de alapból is megtaláljuk a szoftverben a magyar nyelvet, így nem lesz rá szükség. Igen, a harmincezer forintos PS Elementshez képest ez az apróság teljesen magyar nyelvű. Nem kell tehát megijednie a kezdőnek, hogy elsőre érthetetlen angol szakkifejezések közt kell majd lavíroznia. Itt elsőre érthetetlen magyar kifejezések közt teheti mindezt. Persze a fordítással semmi gond, nagyon szépen sikerült átültetni a lényeget, de első találkozáskor a Rétegek, vagy az Életlen Maszk kifejezés bizonyára ködös lesz.

Az Artweaver éppen erre jó. Megismerkedhetünk általa a legfontosabb képszerkesztési fogásokkal, szűrőkkel, parancsokkal. Ahogy megjelenik a szoftver munkafelülete azonnal nyilvánvalóvá válhat minden, ezen a téren járatos számára, hogy itt egy erősen lebutított Photoshop munkaasztalt látunk. Balra visszaköszön az eszközpaletta, fent pedig bármely eszköz kiválasztása után az opciós sáv. Jobbra három paletta fogad, melyek erősen emlékeztetnek a nagy elődnél használtakra. Ugyanúgy megtalálható (és ugyanúgy használható) itt a navigátor (előnézet), és infó paletta, de találkozhatunk a Photoshop réteg palettájának egyszerűsített változatával, vagy az ottani History könnyített megfelelőjével, Előzmények néven.

Ami új ezek közül az a Kijelölések paletta, ahol a kijelölt képterületek maszkként menthetők. Nagyon jó kis funkció ez, hisz több kijelölést is végezhetünk a képen, melyek egyenként menthetők és egy kattintással később is előhívhatók. Ennél fejlettebb "maszkolási" eljárás nincs a szoftverben, viszont a képszerkesztés alapját képező rétegkezeléssel itt is találkozunk. Segítségével külön rétegen festhetünk, vagy alkalmazhatunk szűrőhatásokat a képre, mely aztán az eredeti fotótól függetlenül szerkeszthető, vagy keverhető vele. A keveréshez rendelkezésre áll az Átlátszóság csúszka, illetve 16-féle összhatásmód is, pont mint a nagyokban. Csoportosíthatjuk is őket, ha úgy tarja kedvünk, így a csoportok egészére is alkalmazhatók az említett funkciók. Bár a rétegek terén kevesebb a lehetőségünk mint a Photoshopban, az alapok megtanulásához bőven elég lesz.

A menük is bizonyára ismerősek lesznek a Photoshoppon edződött felhasználóknak. A programozó igyekezett megtartani ugyanazt a struktúrát. Mindent közel ugyanott találunk, ahol a szellemi elődben. Ha például az alap képmódosító parancsokra van szükségünk, a Kép/Korrekciók menüpontot kell felütnünk. Mindössze a sorrend más, egyébként a jól ismert Görbék, Szintjel beállítás (Levels), Színegyensúly, vagy például Fényerő/Kontraszt parancsok itt is megtalálhatók, de minden más opció ismert lesz.

A menüben ugyanott található a szerkesztéshez elengedhetetlen Réteg, Kijelölés és Szűrő pont is. Szűrőkből mintha csak a PS ritkított változatát kapnánk vissza. Élesíthetünk, vagy életleníthetünk, de akad ceruza rajz, vagy olajfestmény hatás, sőt dombornyomás, utólagos bevilágítás, vagy lencse becsillanás effekt is. Ezek szintén az alapozáshoz nyújtanak segítséget. Ha megismerkedtünk az Életlen maszk (Unsharp Mask) használatával, például, hogy mi az a Sugár, vagy Tűréshatás érték, később már semmi meglepetés nem érhet, ha bármely más szoftverben kell használnunk. Kezelőablakaik nagyon hasonlóak a megszokotthoz, néhol viszont jelentősen leegyszerűsítettek. Ami igazán hiányzott az a beállított képhatás külső előnézeti (Preview) lehetősége. Sokszor csak a kis előnézeti képen látjuk az eredményt és nincs mindig nagyítási opció.

Elég széleskörűek a szoftver festő szolgáltatásai is. Közel két tucat, különböző ecsetfajtát kapunk, melyeket szép színes ikonokból választhatunk ki. Az ecsetek beállítása az egyszerű programhoz képest elképesztő részletességű. Legalább olyan jó, mint a Photoshoppé, viszont egy fokkal átláthatóbb és könnyebb. Mindehhez egy külön ecset paletta áll rendelkezésre, a normál Opciós sáv elég kevés lehetőséget rejt. A palettán viszont akár az ecset szögét, a képzeletbeli tinta száradását, a sörték tulajdonságait, vagy dombornyomású ecsetet is beállíthatunk. Íme a rajzeszközök:

Alapozás, ez az Artweaver szerkesztő szoftver fő feladata. Alapozás azok számára, akik most ismerkednek a képszerkesztéssel. Éppen ezért haladó felhasználók számára nem is annyira ajánlott, csak ha soknak találják a Photoshop Elements kínálta funkciókat is, vagy szeretnének egy gyors, kevésbé erőforrásigényes, ingyenes magyar nyelvű programot a gépükre.

Az Artweaver még csak a v0.5.7 verziónál jár, szóval van még hová fejlődnie. Ez eddig nagyon ígéretes.

Digiretus.hu

Az Artweaver v0.5.7 a következő címen található:

http://www.artweaver.de/index.php?downloads_en

 
 
 
 

 

 

 

 


vissza a címoldalradiszitok.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!